Lars Ahlins torg i Sundsvalls kulturmagasin fylls av Rike Majas jojk från en inspelning med Ylva Johansson och Alf Arvidsson. Jojken fyller luftrummet med kraft. Ylva Johansson är en av en av deltagarna i konstprojektet Mitt samiska jag som nu ska invigas den 29 oktober och pågå till 19 mars 2023.

Tina Johansson intendent på Sundsvalls museum berättar att utställningen handlar om ett synliggörande av samer och de som har samiska rötter och lever utanför renskötselområdet. Femton medlemmar i Noerhtenaestie Västernorrlands Sameförening har deltagit i ett konstprojekt med Anita Forssell som konstnärlig ledare. De har undersökt sin samiska tillhörighet och samiska kulturarv. I samarbete med Sundsvalls museum öppnas nu en mångsidig och berörande utställning med konst, föremål, fotografier, poesi och berättelser där även den samiska historien och samiska platser i Sundsvall lyfts fram.

Jag har rätt att vara den jag är, jag har rätt att själv identifiera mig som same om jag vill det. Att förstå vem jag är, var jag kommer från och var jag är på väg, behöver undersökas och uttryckas, framhåller Jerker Bexelius, verksamhetschef på Stiftelsen Gaaltije i Östersund i sitt invigningstal. Sedan 2018 är Sundsvall en samisk förvaltningskommun och det innebär ett ansvar att kliva in i. Det finns idéer som som väntar på att förverkligas.

Tanja Nordfjell, renägare, artist och konstnär från Vålådalen och Hanölsdalens sameby berättar att jojken är som ett fotografi, en bild som fångar ett ögonblick, en plats eller en person. Den är en cirkel utan början eller slut. Tanja börjar med att jojka vinden och det blir en vind som minns hur lätt livet kunde vara och hur vinden vänder. Det blir uppenbart att Tanja fångas av den stämning som har tagit plats bland vernissagedeltagarna och hon väljer att fortsätta med att jojka sin aehtjaahka, sin farmor. ”Det blir nog någon rå”, sa hon till Tanja då hon var missmodig. I jojken finns aahkas ande i oss. Giebnieh, Härjångsfjället, där Tanjas aehtjaajja, farfar lärde hundvalpen att valla renarna, avslutade Tanjas jojkprogram.

Sedan strömmar vernissagedeltagarna uppför trappan till utställningslokalen där de sinnliga upplevelserna spetsas med samiska smakbitar komponerade av Ann Sparrok och Preethi Huczkowski. ”Vi är många, gå inte alla på en gång, jag tror att det är vernissagerekord på Kulturmagasinet”, säger Tina Johansson.

I utställningshallen samlas familjen Kroik som består av Eva-Karin och Nicklas samt de vuxna barnen Lisa Matilda, Alexander och Majalisa, som alla är med i projektet Mitt samiska jag. Majalisa berättar om sina fyra masker. Min maadteraahka, gammelmormor fick stryk då hon pratade samiska och då slutade hon. Min aahka, mormor blev också slagen om hon pratade samiska. Det var fult och skamligt att vara same. Min tjidtjie, mamma berättar mycket för mig om det samiska. Hennes mun är öppen. Manne, jag själv skriker ut min kultur och jag blev mobbad för det då jag var liten. Jag blir arg, jag kämpar, jag återtar mitt språk och min kultur.

  

  

 

 

 

Vernissage i Gaaltije Saemien museume 2023

 

 

 

     

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

    

           

       

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skogs- och samemuseet i Lycksele 2023-2024