Västernorrlands Sameförening, Noerhtenaestie

Kommande händelser

 

Juni

9/6 Sameinspirerad konst av Linda Lasson 

Textilkonstnären Linda Lasson har levt nära den samiska kulturen, och använder sig av bland annat näver och renskinn i sin konst. Hennes utställning "Gränslöst" pågår 9 juni till 16 september på Kulturmagasinet, med vernissage lördag 9 juni kl. 13.00. 

http://lindalasson.hemsida24.se/

 

Juli

2/7 "Mijjen Tïjje Daelie!" (Vår Tid Är Nu!) - Samisk föremålsutställning 

Unik utställning av ca. 100 antika och moderna föremål och hantverk, från syd och nord. Äldsta föremålet är daterat till 1752 och yngsta till 2016. Utställningen är i samarbete med Birger Nordin och du hittar den på Sundsvalls Museum från 2/7 tom. 26/11, med vernissage 26/8. 

 

Augusti

21/8 Stadsvandring - Staden och samerna

OBS! Evenemanget är framflyttat. Vi inväntar ett nytt datum. 

 

25/8 Fest på Norra Berget 

Vi firar att Sundsvall och Region Västernorrland blivit ett samiskt förvaltningsområde. Öppningsceremoni med Ola Stinnerbom och välkomsttal vid Samevistet, som efterföljs av ett besök på Sameutställningen på museet. Vid lunchen hålls det tal av inbjudna gäster samt föredrag av Birgitta Ricklund och Anna Stina Svakko, Vi avslutar med konsert med Ola Stinnerbom på Restaurang Grankotten. Se inbjudan under fliken "dokument".

 

September

15/9 Stenstansdagarna

Stenstansdagarna arrangeras för tionde året i rad, och Noerhteneastie finns på plats med försäljning av kaffe och renklämma. Du kan även gå vår tipsrunda! Katarina Barruk från Umeå gör ett framträdande med sina låtar och jojk på Umesamiska.

 

16/9 Skogens dag på Norra Berget 

Norra Berget anordnar en spännande dag för stora som små, där du får lära dig mer om naturen och friluftsliv. Samevistet håller öppet 11-15  med försäljning av fika. Det finns även möjlighet att testa sina kunskaper i lassokastning! 

 

24/9 Föreläsning - "I renen och renskötarens spår" av arkeologen Bernt Ove Viklund 

Hör arkeolog Bernt Ove Viklund berätta om hans arbeten från fjällen på norska sidan av gränsen, och ned genom skogslandet till kusten i Västernorrland.

Föreläsningen hålls i programsalen på Kulturmagasinet kl.18.00. Läs mer här: http://sundsvalltimra.norden.se/kalender/i-renen-och-renskotarens-spar-forelasning-av-arkeologen-bernt-ove-viklund/

Biljetter till evenemanget finns att hämta kostnadsfritt hos Entré Sundsvall eller i Kulturmagasinets reception, från och med 27/8. 

 

Oktober

25/10 Författarbesök av Linnea Axelsson

Linnea Axelsson är född 1980 i Porjus, Norrbotten, men bor nu i Stockholm. Den 25/10 kl. 19.00 besöker Linnea Kulturmagasinet, och läser upp verket "Ædnan - ett samiskt familjeepos". Biljetterna till programmet kostar 70 kr och du köper dem hos Entré Sundsvall och i Kulturmagasinets reception, med säljstart 27/8.