Västernorrlands Sameförening, Noerhtenaestie

Kommande händelser

9 sept - 30 okt Fotoutställningen om samiska barn i nomadskola i början av seklet kommer att finnas på kommunhusets utställningsyta i Sjädtavaellie. Utställningen kommer ursprungligen från Norge och är översatt till sydsamiska, nordsamiska, norska och svenska. Visas under dagtid kl 8.00 - 16.30. Klicka på länken nedan för att ta del av utställningen. 

https://youtu.be/FD_ZdGBOpgM

 

19/10 Författarbesök av Elin Anna Labba på kulturmagasinet i Sjädtavaellie.

Herrarna satte oss hit             INSTÄLLT PÅ GRUND AV CORONAPANDEMIN

Om tvångsförflyttningarna i Sverige

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

 Omslagsbild: Herrarna satte oss hit

 

 

 

27/10 kl 19.00 Sundsvalls teater visar AEdnan av Giron sáme theáter. Efter föreställningen bjuds på fika och möjlighet att diskutera och ställa frågor.

 

Gå in på länken för att boka biljetter. Noerhtenaesties medlemmar får rabatt .               

 

                                                                                                                                                                     https://entresundsvall.se/arrangemang/aednan/

 

Ædnan

Följ tre generationer samiska kvinnor i ett prisbelönt episkt drama

Ædnan är en berättelse om tre generationers kvinnor och deras levnadsöden från tidigt 1900-tal till vår tid. Det är en berättelse om rätten till land som förvägrats. Om gruvor och reglerade älvar som beskär deras liv. Om ett språk som ger sig av från människorna. Det är en berättelse om dem som söker sig till rötterna. Och dem som söker sig till svenskheten. Skärva för skärva, generation för generation, växer det känslomässiga landskapet fram i detta storslagna drama.

Det rika persongalleriet skildras på scen av sex skådespelare. Den blir en föreställning för alla sinnen, där språket, koreografin och musiken förstärker upplevelsen.

Föreställningen bygger på Linnea Axelssons framgångsrika bok Ædnan som belönades med Augustpriset 2018.

 

 13/11 Barnteater i Matfors på biblioteket  BIEJVVE BÁJTTÁ – SOLEN SKINER 

 I en magisk musikteater får barnen möta samerna och deras land Sápmi.

 
 
13/11 Konsert på Sundsvalls teater, ELIN TEILUS MED BAND, IELLEMIJ - TO LIFE

Den nya stjärnan på Sápmis gnistrande himmel, Elin Teilus, sångerska och jojkare, bjuder tillsammans med sitt sexmannaband in till konsert för albumet Iellemij.

Elin Teilus har sina rötter i både skogssamiska Udtja och västkustens Göteborg . Hon kan närmast beskrivas som en naturkraft från de fria vidderna, med sin unika närvaro och magiska röst väcker hon norrskenets dans och jordens urkraft. Kraftfullt och innerligt bjuder Elin med band på jojkar och sånger som låter de som gått före och de som kommer efter oss bli magiskt närvarande i nuet. Vi möter kallkällans klara vatten, renhjorden och vindens sus i jojkens sätt att gestalta det levande och våra ursprungliga band till jorden här och nu. Musiken är både filmiskt storslagen och enkelt nära.

https://entresundsvall.se/arrangemang/konsert-elin-teilus-med-band/

14/11 kl 14.00 Barnteater på Sundsvalls konsertteater,  BIEJVVE BÁJTTÁ – SOLEN SKINER 

 I en magisk musikteater får barnen möta samerna och deras land Sápmi.

 

21/11-22/11  kurs i återbruk med Anita och Gustav Forsell. Vi skapar av olika material: glas, trä, papper, färger utifrån egen fantasi. 

Anmälan till Anita Forssell 0706730376

 

Under våren 2021 planeras en kurs i sameslöjd. Mer info kommer.

Vi tar gärna emot önskemål på kurser och aktiviteter.